Bremen Çay Kültürü

image_5465

 

Hiçbir şey tadında bir kahve veya aromatik bir çaydan daha dinlendirici olamaz. Yanında da bir parça çikolata varsa değmeyin keyfime. Ve ne mutlu ki Bremen bu alışkanlıklarım için tam bir cennet.
 
 
Bremen ve özellikle Doğu Frizya (East Frisia) olarak adlandırılan Aşağı Saksonya’ nın kuzey denizine olan bölümlerinde yüzyıllardır bu ürünlerin ticareti yapılıyor. Dolayısıyla zaman içerisinde Bremenlilerin ve Doğu Frizlerin (East Frisians) belli tüketim kültürleri oluşmuş durumda.
Bunlarda biri de çay kültürü. Bu bölgelerin İngiltere’ ye yakın olması tabii ki bir tesadüf değil. :)
 
Hatta! İnanılır gibi değil ama bugün Doğu Frizlerin İngilizlerden bile daha çok çay tükettiği biliniyor. En son 2017 yılında yapılan araştırmaların sonucu (German Tea Association) Frizlerin yılda ortalama 300 litre çay içtiği yönünde. Bu miktar yılda yaklaşık 1250 bardak çaya denk geliyor. 

Frizlerin çay kültürü Almanya’ nın diğer bölgelerinde malesef yok. Daha çok lokal bir alışkanlık diyebiliriz. Ancak bir kere bu çay kültürünü tadarsanız, akşamüstü alışkanlıklarınızdan biri haline gelmeye başlayacağına eminim. 

Bu seremoniye yerel dialektte çay saati – teatime anlamına gelen Teetied denmektedir.

Buradaki çay kültürü, çay içmekten öte daha çok sosyal bir deneyim ve çayın demlenmesi sırasındaki yaratılan sakin ve rahatlatıcı atmosferdir.

Çay seremonisi genelde saat 15:00′ de yapılır ama tabii buna ek olarak Frizleri saat 11:00 de ve 21:00 de çay keyfi yaparken bulabilirsiniz. Siz bu saatlerin dışında çay seremonisini deneyimlemek isterseniz tabii ki hiç sorun değil :) Her zaman çay içebilirsiniz. 

Tek dikkat etmeniz gereken en az 3 bardak çay içmeniz gerektiği :) Daha az içerseniz beğenmediğinizi düşünürler. Zaten çay kültürünü deneyimlemek için bu süreye ihiyacınız olacak. Bazı yerler size özel demlik getiriyor. Ancak bazı yerlerde siz bardağınızı ters çevirene veya çay kaşığınızı bardağınızın üzerine koyana kadar çayınızı yenilerler.

Çay seremonisinde en çok East Frisian çay karışımı içilir. Bu çay karışında % 90 Assam ve % 10 aromatik çaylardan biri olur. Çay karışımında önemli olan nokta sert ve aromatik olmasıdır.

Demlenmiş çay krema ve doğal şeker ile yumaşıtılmalıdır. Fincan içinde katman elde edilmelidir. En altta şeker, ortada krema, en üstte demlenmiş çay. Peki nasıl?

Bu çayın geleneksel olarak nasıl demlendiğini ve içildiğini anlatmak isterim. İşte karşınızda çay kültürü

Önce su kaynatılır. Kayanayan su 2-3 dakika soğumaya bırakılır. (Yani fokur fokur kaynamayacak :)) Bu sırada porselen demliğe çay konur. Çay ve suyun oranı çok önemli. Her 100 ml su için 1 tatlı kaşığı East Frisian çay karışımı kullanılmalıdır. Demliğin üzerine azıcık soğumuş (muhtemelen 95 dereceye gelmiş) su eklenir ve demlenmesi için 5 dakika beklenir. Bu sırada mumlu düzenek yakılır ve porselen demlik bu mum düzeneğinin üzerinde yerini alır. Böylece her zaman sıcak çayınız masanızde hemen yanıbaşınızda bulunur. 

Porselen geniş ağızlı çay bardağının içerisine bir parça doğal şeker konulur. Üzerine demlenmiş çay eklenir. (Şeker erimeye başlar ama çaya karışmaz.) En son ise bardağın kenarından bir kaşık krema çaya eklenir. Krema, çayın altındaki katmana doğru ilerler. ve çayınızın üzerinde bulutumsu “Wulkje” bir görüntü oluşur. İşte şimdi çayınız hazır. :) Afiyetler olsun :)

 

Çay Kültürü – photo credit

DİKKAT: Çay asla karıştırılmamalıdır. Önemli olan bu üç katmanın (en altta şeker, ortada krema ve en üstte çay) elde edilmesidir. Böylece daha zengin bir aroma elde edilir. Damakta şenlik olur. 

Çay seremonisi ile alakalı bir başka detay ise, özel şekil ve renklerdeki porselen takımların kullanılmasıdır. Geleneksel olarak mavi çiçekli Dresmer Blue ve pembe güllü East Frisian Rose olarak adlandırılan desenler kullanılır. Benim favorim kesinlikle mavi renkli çiçekler. Porselen meraklıları için: Königl.pr.tettau indisch blau Teetied için kullanılan çok özel bir marka. 

photocredit

Uzuncana bir anlatım oldu ama kimbilir bu kültürle ilgili daha ne kadar çok detay çıkacak karşımıza. Deneyimeldikçe sizlerle de paylaşmak isterim. 

Görüşmek üzere

Supernicevisit

 

 

 

 

Yazar hakkında

Hamburg’tan Kopenhag’ a tren yolculuğu

Hamburg’tan Kopenhag’ a tren yolculuğu: Trenin Baltık denizini geçmek için feribota bindiğini biliyor muydunuz? Amsterdam, Hamburg ve Kopenhag olarak planladığımız 10 günlük yılbaşı tatilimizin 3. ...